Maak kennis met

JULES, DIRK, MAARTEN EN BOBBY

Het Dirkzwagerterrein wordt ook wel het Distillers District genoemd. Hier tussen de 6 hoogste historische molens van Nederland waren ooit zo’n 400 stokerijen actief en daarmee was Schiedam het internationale hart van de jeneverindustrie. Deze historie willen we koesteren en een plek geven in de nieuwbouw van Dirkzwager. Nieuw en oud gaan hand in hand!

Architect Ralph van de Donk liet zich bij het ontwerp inspireren door spraakmakende personen die betekenisvol zijn geweest voor jenever en gin. Wist je trouwens dat jenever de grondlegger is van gin? Bij de vervaardiging van gin speelt de jeneverbes ook een belangrijke rol.

Naast de monumentale panden en molens in Dirkzwager staan straks nieuwbouwwoningen. Gebroederlijk naast elkaar alsof het nooit anders geweest is. Bobby, Dirk, Maarten en Jules verrijken Dirkzwager fase 1. In fase 2 en 3 worden deze aangevuld met nog veel meer types! Waarom deze eerste vier woningtypes zo genoemd zijn, leggen we graag aan je uit.

jules

Jules is vernoemd naar Jules Deelder. De nachtburgemeester van Rotterdam stond bekend om veel dingen, ook om zijn liefde voor jenever. Volgens hem was jenever de hard-gin. Niet geschikt voor watjes. Hij dronk jenever met een scheutje tonic en niet andersom. Net als de nachtburgemeester gekleed was, is de gevel van Jules in Dirkzwager kreukloos, modern en zwart. Het ontbreken van een schuin dak en de enorme ramen geven het pand een mysterieus, aantrekkelijk voorkomen.

dirk

Woningtype Dirk is vernoemd naar een deel van de achternaam van de eerste jeneverstokers in het gebied. Dirkzwager heeft de rauwe, industriële identiteit van het gebied bepaald en kon daarom niet als woningtype ontbreken. Dirk is stoer, stevig door de industriële accenten zoals de stalen balken in de gevel. Vroeger werden de panden verbouwd op basis van behoefte en functie en dat zag je terug in niet-consistent materiaalgebruik en gevelopeningen. Deze elementen heeft de architect terug laten komen in het ontwerp van Dirk. Dirk die op de hoek aan het Groenweegje zit heeft op de zijkant in het metselwerk een impressie van Floryn.

maarten

Maarten Dirkzwager was de eerste van de Dirkzwagers die een jeneverdestilleerderij begon in Schiedam. Velen volgden en werden ook weer door de Dirkzwagers opgekocht. Maarten was de grote baas en daarom verdient hij in het rijtje van de vier Dirkzwager-specials een plaats met een pand dat door vorm, details en grootte doet denken aan een directeurswoning. Door twee woningen te ontwerpen als één type krijgt het de uitstraling van één statig pand.

Bobby

Woningtype Bobby is vernoemd naar Bobby’s Gin. Een in Schiedam gestookte gin die inmiddels wereldwijd gedronken wordt. Bobby, zo werd Jacobus Alfons genoemd, kwam uit Indonesië. Hij miste de smaken van zijn thuis en zo kwam hij op het idee om zijn eigen gin te brouwen met Indonesische kruiden en specerijen. Zijn kleinzoon vond de fles in het huis van zijn moeder en dat bracht hem op het idee om wat ooit door zijn opa bedacht was, verder uit te werken. Hij vond zijn partner in crime in de Schiedamse distilleerder Herman Jansen. Samen creëerden zij een nieuwe ginsoort. De flesgevel van woningtype Bobby knipoogt naar de fles die de kleinzoon van Bobby inspireerde.

Interesse?

Meld je aan