Gevels

Jules, Dirk, Maarten,
Bobbie en Floor;
Welke past bij jou?

View3 LR
Subtraction 11111

In deze fase heb je veel te kiezen! Nieuw ten opzichte van fase 1 zijn de hofwoningen, pleinwoningen en type. De types Jules, Maarten, Bobbie en Dirk zijn er net als in de eerste fase ook weer bij. Hieronder stellen we alle woningtypen graag aan je voor.

View4 LR
Bouwnummers 3, 7, 8, 12, 14, 15 en 18

Maarten, voor grote jongens.

Maarten Dirkzwager was de eerste van de Dirkzwagers die een jeneverdestilleerderij begon in Schiedam. Vele volgden en werden ook weer door de Dirkzwagers opgekocht. Maarten was de grote baas en daarom verdient hij in het rijtje van de vier Dirkzwagerspecials een plaats met een pand dat door vorm, details en grootte doet denken aan een directeurswoning. Door twee woningen te ontwerpen als één type krijgt het de uitstraling van één statig pand. 

Bouwnummers 1, 4, 5, 10, 13 en 17

Dirk, stoer en industrieel.

Woningtype Dirk is vernoemd naar een deel van de achternaam van de eerste jeneverstokers in het gebied. Dirkzwager heeft de rauwe, industriële identiteit van het gebied bepaald. Dirk is stoer, stevig door de industriële accenten zoals de donkere kozijnen en lichte balk in de gevel. Vroeger werden de panden verbouwd op basis van behoefte en functie en dat zag je terug in niet-consistent materiaalgebruik en gevelopeningen. Deze elementen heeft de architect terug laten komen in het ontwerp van Dirk. Dirk die op de hoek aan het Doeleplein staat, krijgt een afbeelding aan de zijgevel.

View1 LR
View1 LR
Bouwnummers 2, 6 en 11

Bobbie, flest je niet.

Woningtype Bobbie is vernoemd naar Bobby’s Gin. Een in Schiedam gestookte gin die inmiddels wereldwijd gedronken wordt. Bobby, zo werd Jacobus Alfons genoemd, kwam uit Indonesië. Hij miste de smaken van zijn thuis en zo kwam hij op het idee om zijn eigen gin te brouwen met Indonesische kruiden en specerijen. Zijn kleinzoon vond de fles in het huis van zijn moeder en dat bracht hem op het idee om wat ooit door zijn opa bedacht was verder uit te werken. Hij vond zijn partner in crime in de Schiedamse distilleerder Herman Jansen. Samen creëerden zij een nieuwe ginsoort. De flesgevel van woningtype Bobbie knipoogt naar het patroon en de vorm van de fles die de kleinzoon van Bobby inspireerde.

Bouwnummer 16

Jules, niet voor watjes.

Jules is geïnspireerd op Jules Deelder. De nachtburgemeester van Rotterdam stond bekend om veel dingen, ook om zijn liefde voor jenever. Volgens hem was jenever de hard-gin. Niet geschikt voor watjes. Hij dronk jenever met een scheutje tonic en niet andersom. Net als de nachtburgemeester gekleed was, is de gevel van Jules in Dirkzwager kreukloos, modern en zwart. Het ontbreken van een schuin dak en de enorme ramen geven het pand een uniek, aantrekkelijk voorkomen.

View3 LR
View5 LR
Bouwnummer 9

Floor, verleidt.

Floor is het ‘zusje’ van het tegenoverliggende, beeldbepalende Floryn-pand. Met haar zachte vormen, lichte steen en houten details weet ze te verleiden. De architect vond zijn inspiratie in het Florynpand met gouden letters op de hoek van ’t Groenweegje en de Noordvest. Hij maakte een moderne variant van het historische Florynpand, een 2.0-versie. Deze woning buigt de hoek om, net als het oude Florynpand. Door de kleur en de manier waarop het metselwerk gevoegd wordt, trekt dit pand straks echt de aandacht.