image

GESCHIEDENIS

STERK SPUL

De geur van jeneverstokerijen is verdwenen en ook van beschonken arbeiders is geen spoor meer te bekennen. Wel zie je gebouwen die herinneren aan vroeger. En straks… dan knipoogt de architectuur van de nieuwbouw naar de rijke historie. Net als gin laten oud en nieuw zich perfect mixen.

lees meer

Feitjes over de buurt.

ONDER DE
WIEK BLIJVEN.

Anders dan in Rotterdam, zie je in Schiedam weinig hoogbouw. Dat maakt Schiedam stedelijk maar toch gemoedelijk. Echt een plek waar je je buren nog kent. In Dirkzwager komt alleen laagbouw. Volgens de lokale bouwvoorschriften mag er niet hoger dan het laagste punt van de molenwieken worden gebouwd. Bijzonder hè?

Foto
Foto

Wat gaat hier allemaal komen?

PROEF DE HISTORIE

Je vindt het vast leuk om wat meer te weten over de rijke historie van de buurt. Het vermaarde Schiedamse jenever-stoken gaat terug tot de zestiende eeuw. Op het hoogtepunt, in 1881, waren er maar liefst 392 branderijen in de regio. Eén van die branderijen was het later koninklijke M. Dirkzwager, dat vooral bekend werd met het jenevermerk Floryn. Je vader of opa kan vast het bekende reclame-deuntje, “Ha, fijn, ha fijn, een borrel van Floryn”, nog altijd feilloos meezingen. Al is de branderij inmiddels weggevallen, Dirkzwager leeft nu gelukkig voort als naam van de buurt.

Interesse?

Fase 2A september 2023 in verkoop!

MELD JE AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
OF BEL OOMS MAKELAARS OP 010 273 01 02.

Aanmelden nieuwsbrief