Interview met stedenbouwkundige en architect.

RONDJE DIRKZWAGER
MET FLORIAN EN RALPH.

SAMEN MET FLORIAN BOER VAN DE URBANISTEN EN RALPH VAN DE DONK VAN STATS ARCHITECTEN LOPEN WE EEN RONDJE OVER HET DIRKZWAGERTERREIN. WE WANEN ONS EVEN IN VERVLOGEN TIJDEN. HEEL EVEN. WANT TUSSEN ALLE HISTORISCHE ANEKDOTES DOOR VERTELLEN DE MANNEN OVER DE TOEKOMST VAN HET GEBIED. EN DAT WORDT

Heel bijzonder

Stedenbouwkundige Florian steekt zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken. “Ons bedrijf zit op de grens van Rotterdam en Schiedam. Mijn focus lag altijd op Rotterdam. Door Dirkzwager ben ik Schiedam gaan ontdekken; een verborgen parel! Zeker het Dirkzwagerterrein. Het gebied ligt buiten de drukte van de binnenstad, wordt omringd door water en er staan prachtige monumenten.”

De kwaliteiten die Florian opnoemt, waren volop aanleiding om in Dirkzwager de sfeer van de binnenstad terug te laten komen, kwaliteit toe te voegen en de historie te koesteren.

Foto

Je bent verleid voor je het weet.

Florian: “Intieme straatjes geven een stads gevoel, dus die hebben we gehandhaafd. Daarmee sluiten we aan bij het fijnmazige stratenweefsel van de historische binnenstad. Als je hier straks rondwandelt, word je verrast door steegjes met spannende doorkijkjes, groene binnengebieden en leuke pleintjes met her en der een terrasje. De ´verleidingsroute´ verbindt de ene mooie plek met de andere, zodat je als bezoeker en bewoner door het gebied kunt dwalen. De bijzondere monumenten uit het brandersverleden staan op prominente plekken en komen daardoor goed uit de verf.”

“Het gebied behoudt een erfinrichting, waarbij de voetganger zich vrij kan bewegen en de auto stapvoets beweegt. Auto’s staan vaak uit het zicht in hoven of onder een dek en bijna altijd kun je maar aan één zijde van de weg parkeren. Op deze manier wordt het straatbeeld niet gedomineerd door auto’s en krijgen voetgangers en fietsers de ruimte. Op de pleinen, langs de Schie en voor de monumenten wordt niet geparkeerd. Dit zijn plekken om te verblijven, te spelen en te genieten.”

Foto

Een eigen smoel

Voor Ralph is Dirkzwager een thuiswedstrijd. Zijn kantoor zit praktisch om de hoek. “In je eigen stad aan zo’n gaaf plan werken, is het summum. Om die typisch stadse sfeer in Dirkzwager te bereiken, heb ik vooral ingestoken op variatie in woningen en uitstraling. Spraakmakende personen die betekenisvol zijn geweest voor jenever en gin hebben het uiterlijk bepaald. Bobbie, Maarten, Dirk en Jules krijgen door de verschillende materialen, kleuren en accenten allemaal hun eigen ‘smoel’. Daarbij verschilt de breedte van de huizen, waardoor de indeling en grootte steeds net iets anders is. Opvallend zijn de woonoppervlakten, hier woon je groot! Er wordt trouwens op meerdere manieren verwezen naar de historie van het gebied. Type Dirk (bouwnummer 1) op de hoek aan het Groenweegje, krijgt op de zijgevel in het metselwerk een impressie van Floryn.”

Van huis naar buiten

“Het vriendelijke buurtgevoel van Dirkzwager versterken we door de overgangen tussen openbaar en privé zorgvuldig vorm te geven in de architectuur. Denk hierbij aan hoge staande ramen, zitelementen aan de gevel, een trapje naar de voordeur en een Delftse stoep. Hierdoor worden de grenzen tussen ‘mijn huis’ en ‘onze buurt’ minder hard. Ik stel me voor dat je hier op een mooie dag met de buurvrouw een kop thee drinkt op het stoepje. Ondertussen kijk je uit op het plein waar de kinderen spelen.”

Samen: “In het totaal komen er in Dirkzwager wel 5 verschillende pleinen met een groen karakter. De pleinen zijn mooi én klimaatadaptief. Je kijkt er leuk op uit, kinderen kunnen er spelen en het regenwater wordt op een natuurlijk manier geborgd. En dat is nodig, want tegenwoordig zijn er door de klimaatverandering steeds vaker stortbuien, waardoor het riool tijdelijk overbelast raakt.”

Interesse?

Fase 2A juni 2023 in verkoop!

MELD JE AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
OF BEL OOMS MAKELAARS OP 010 273 01 02.

Aanmelden nieuwsbrief